Mooi Helder Coaching

Lichamelijke, Mentale en Spirituele ondersteuning en coaching

Op persoonlijk en zakelijk vlak

DE BEHOEFTEN VAN DE ZIEL

Geestelijke behoeften en psychosociale behoeften zijn veel minder tastbaar dan fysieke behoeften, omdat ze vaak abstract, complex en moeilijker te meten zijn. Deze meer immateriële behoeften hebben vaak een veel lagere prioriteit gekregen dan behoeften die duidelijker en gemakkelijker te meten zijn. Geestelijke behoeften, als ze buiten een religieus kader worden uitgedrukt, zullen hoogstwaarschijnlijk onopgemerkt blijven. Dus als we spirituele behoeften willen identificeren en spirituele zorg willen bieden, is het noodzakelijk enig begrip te hebben van de aard van spiritualiteit en hoe deze door verschillende individuen tot uitdrukking kan worden gebracht.

In mijn praktijk, kom ik niet alleen een diversiteit van culturen, filosofieën en religieuze tradities tegen, maar ook individuen die geen duidelijk gedefinieerde filosofie of geloofssysteem hebben. Daarom heb ik een aantal algemene definities ontwikkelt die kunnen helpen om spirituele behoeften te herkennen wanneer ik ze tegenkom bij mijn clienten.

In de afgelopen jaren zijn enkele definities naar voren gekomen die ik nuttig vond voor zowel het definiëren van spiritualiteit als het differentiëren tussen spirituele behoeften en religieuze of psychosociale behoeften. Ik werk onder andere met een proces dat soul-retrieval wordt genoemd, maak gebruik van mediamiek contact, en heb me verdiept in filosofie.


'SPIRITUALITEIT ... "De geest is dat deel van de mens dat zich bezighoudt met de ultieme zin van dingen en met iemands relatie tot dat wat het materiaal overstijgt." (Simsen, 1985, p.10). "De totaliteit van de innerlijke hulpbronnen van de mens, de ultieme zorgen waarrond alle andere waarden zijn geconcentreerd, de centrale levensfilosofie die alle individuele en sociale gedragingen beïnvloedt." (Moberg, 1979)'