Mooi Helder Coaching

Lichamelijke, Mentale en Spirituele ondersteuning en coaching

Een rustig zinvol leven ontdekken, met de natuur en creativiteit als inspiratiebron.

Individueel en in groepsverband

OVER AYURVEDA


Ayurveda is een 5000-jaar oud systeem van natuurlijke geneeskunde afkomstig uit de Vedische cultuur van India. Alhoewel onderdrukt tijdens de jaren van buitenlandse bezetting, heeft Ayurveda een grote heropleving in zowel India als in de rest van de wereld genoten.


Tibetaans geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde hebben beide hun wortels in Ayurveda. Vroege Griekse geneeskunde omvatte ook vele concepten die oorspronkelijk beschreven werden in de klassieke ayurvedische medische teksten. Ook in de hedendaagse Westerse geneeskunde vindt je nog veel procedures zoals beschreven in de Ayurvedische teksten terug.


Behalve een systeem om ziekte te behandelen, is Ayurveda een wetenschap van het leven (Ayur = leven, Veda = wetenschap of kennis).


Ayurveda gaat in eerste instantie over preventie. Het voorkomen van ziekten nog voordat ze de kans krijgen om te onstaan. Hierbij kan een goede maaltijd al een geweldig medicijn zijn.


Ayurveda helpt mensen om vitaal te blijven en geeft richtlijnen over ideale dagelijkse en seizoensgebonden routines, dieet, gedrag,  het juiste gebruik van onze zintuigen, en benadrukt dat gezondheid de evenwichtige en dynamische integratie is tussen, lichaam, ziel en geest.


Tri-Dosha


Door te erkennen dat mensen deel uitmaken van de natuur, beschrijft Ayurveda drie fundamentele energieën die onze innerlijke en uiterlijke omgevingen regeren: beweging, transformatie en structuur. Bekend in Sanskriet als Vata (Wind), Pitta (Vuur) en Kapha (Aarde). Dit zijn, samen met de Manas (geesteskwaliteiten) de primaire krachten die verantwoordelijk zijn voor de kenmerken van onze geest en lichaam. Raken deze uit balans dan kan zich, vroeg of laat, een aandoening ontwikkelen.


Lichaam soorten


Elk mens heeft een uniek deel van deze drie krachten meegkregen bij geboorte, die samen onze natuur vormen. Dat noemen we onze Pakruti. Elke kracht (Dosha) heeft zijn eigen kenmerken.


Hoewel elk van ons alle drie de krachten heeft, hebben de meeste mensen een of twee elementen die overheersen.


Voor elk element is er een evenwichtige en onevenwichtige expressie. Als de energieën in balans zijn, dan zijn we gezond. Als onze energieën (Dosha's) uit balans raken dan kunnen er problemen ontstaan met onze gezondheid.


Onze behandelingen zijn er voornamelijk op gebaseerd om elke unieke persoon weer in balans te brengen. We gaan tijdens een uitgebreide anamnese kijken wat jouw unieke natuur is (Pakruti)  en of deze op dit moment verstoord is (Vikruti). Via dieet-, leefstijl, panchkarma behandelingen en kruiden, wat er nodig is, proberen we het lichaam en de geest weer terug in balans te brengen. Naar de natuurlijke staat.


Elke behandeling is afgestemd op de persoon. Geen twee mensen zijn hetzelfde, en daarom is iedere behandeling uniek.


Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of een afspraak maken voor een anamnese kun je hier contact met mij opnemen /contact