Mooi Helder Coaching

Lichamelijke, Mentale en Spirituele ondersteuning en coaching

Een rustig zinvol leven ontdekken, met de natuur en creativiteit als inspiratiebron.

Individueel en in groepsverband

Opstellingen


Energetische familieopstellingstherapie is een therapeutische interventie die gebruikt kan worden om inzicht en informatie te krijgen in de familiegeschiedenis, dynamiek en mogelijke disfunctionele patronen die ons nu nog kunnen hinderen. De Duitse therapeut Bert Hellinger ontwikkelde deze interventie vanuit een basis in de Gestalttherapie , psychodynamische therapie en andere invloeden.


Bij het gebruik van bijvoorbeeld een familieopstelling laat de therapeut in een groepssessie, mensen die geen familie zijn van de cliënt de rollen van verschillende familieleden op zich nemen om dynamieken uit te beelden die verband houden met de zorgen van de cliënt. Dit kunnen


Dit kan ook met poppetjes of via pen en papier opgesteld worden als het een een-op- een sessie betreft. Als het probleem zich op het werk bevindt of in de vriendengroep kan daar ook een opstelling voor worden gedaan.


Deze techniek wordt beschouwd als een vorm van expressieve therapie en het doel is om de cliënt te helpen een zorg te verwerken of een beter inzicht in een conflict te ontwikkelen.


Soorten opstellingen

Omdat bij een traditionele familieopstelling mensen als familieleden van de cliënt optreden, wordt dit vaak in groepsverband gedaan . Groepsleden kunnen om de beurt de hoofdcliënt zijn en invallen voor elkaars gezinsleden.


Groepsopstelling

De therapeut helpt de client bij het bepalen van de houding, positie en woorden van de gezinsleden, hoewel de activiteit soms minimaal praten inhoudt. De cliënt kan rechtstreeks communiceren met hun familieleden in de opstelling of aan de kant gaan staan en toekijken hoe de interacties zich ontvouwen.


Individuele opstelling

De familieopstelling kan ook individueel gedaan worden. De cliënt kan een zandbak, tafel of een andere creatieve expressieve therapietechniek gebruiken, waarbij speelgoed of beeldjes of pen en papier worden gebruikt om hun verschillende familieleden te vertegenwoordigen. Ook kan de stamboom worden getekend om de verschillende dynamieken binnen het gezin/ of andere relevante situatie aan te geven.


Individuele familieopstellingen stellen de cliënt niet in staat familie-interacties met andere fysieke mensen na te spelen, maar de therapeut en cliënt kunnen samenwerken om relaties in kaart te brengen en patronen op te merken.


Bovendien voelen sommige cliënten zich misschien niet op hun gemak bij het deelnemen aan de groepsomgeving. Beide opties kunnen nuttig zijn om inzicht te krijgen in de familie/of andere relevante dynamieken van de cliënt.


Verkenning van deze patronen kan de cliënt bewust maken van verbanden tussen zichzelf en verschillende leden van hun familie, evenals intergenerationele trauma's en transgenerationele patronen die verband houden met geestelijke gezondheid en relaties.


Waar familieopstellingen bij kunnen helpen?

  • De cliënt wil disfunctionele of schadelijke patronen in relaties doorbreken die verband kunnen houden met de dynamiek die ze hebben geleerd van hun familie van herkomst
  • Een paar wil elkaars geschiedenis beter begrijpen en hoe hun families van herkomst van invloed zijn op wat ze allemaal in de relatie brengen
  • De cliënt wil de confrontatie aangaan met een misbruiker uit de kindertijd die overleden, onbereikbaar is of met wie de cliënt zich niet veilig voelt
  • De cliënt wil inzicht krijgen in hoe patronen uit hun kindertijd hun geestelijke gezondheid blijven beïnvloeden
  • Familieopstellingen zijn niet geïndiceerd voor specifieke diagnoses, maar ze kunnen gunstig zijn voor diegenen die worstelen met het overwinnen van kindertrauma's , gecompliceerde gevoelens ervaren na het overlijden van een familielid of verschillende andere effecten van problematische gezins- en/of relatiedynamiek.


Voordelen van familieopstellingen

Cliënten die gebruik maken van de familieopstelling kunnen na deze interventie catharsis (een zuivering van gevoelens, een opluchting) ervaren , omdat het hen in staat stelde om in een veilige omgeving door conflicten, trauma's en moeilijke ervaringen uit het verleden heen te werken.


Omdat de familieopstelling de aandacht van de cliënt vestigt op patronen en dynamieken waar ze voorheen niet aan hadden gedacht, zullen ze waarschijnlijk een beter inzicht in hun gedrag ontwikkelen. Dit kan leiden tot gezondere communicatie en meer bevredigende relaties.


Familieopstellingen creëren ook een krachtige ruimte voor het verwerken van traumatische gebeurtenissen uit het verleden van de cliënt.


Voor meer informatie of een afspraak maken voel je vrij om contact met mij op te nemen. /contact